Monday, January 6, 2014

Teknik Membakar Arang Mudah dan mengelakkan ABU arang naik ke udara ..( BBQ teknik )

TEKNIK BAKAR ARANG CEPAT DAN MUDAH.

1. Buat ungun arang embentuk gua atau bukit



2. Gunakan surat khabar, sabut, tisu, fire starter :- letakkan di tengah tengah ungun arang tadi. Nyalakan

3. Booster diperlukan , gunakan sedikit minyak masak di renjis pada api sedikit sedikit, sehingga api merebak.

Ingat, jangan sampai terlalu banyak dan menyebabkan arang lembab dengan minyak tadi.

Untuk kegunaan masakan elakkan menggunakan minyak tanah dan minyak chemical, elak bau yang kurang menyenangkan.

4. Kipas dan angin tidak diperlukan selagi bara merah belum terbentuk.

Perhatian : Pembakaran hanya perlukan Oxygen bukan angin, jagi laraskan angin kipas anda 1/2 kaki ke atas permukaan pembakaran anda tadi.






5. Biarkan sehingga 50% bara terbentuk ( merah kemerahan ) ratakan arang.



6. Sudah boleh mulakakan BBQ anda, Selamat Mencuba.





> TEKNIK ELAK ABU ARANG BERTABURAN DAN TERBANG






i) Guna minyak masak sapu pada keliling tempat BBQ
ii) Buatkan grill / lubang untuk abu arang untuk jatuh ke bawah pemanggang.
iii) JANGAN !! guna kipas terlalu kuat..halakan aliran angin pada permukaan atas bara ( 1/2 kaki )..kerana arang memerlukan oksigen untuk pembakaran bukan angin tersebut..!!
iv) Gunakan arang kualiti yang lebih baik cth balak, gelam, bakau, kayu keras...pengalaman anda lebih bermakna..terpulang kepada anda.




Nota: Ape perbezaan Arang Bakau dan Arang Balak Kelebihan dan kekurangan
Kelebihan ( advantages )

Arang Bakau

lambat habis,

api yang sekata,

pembakaran yang sempurna ,

tak perlu dikipas untuk kekalkan api,

kurang abu dan asap ,

penggunaan arang yang optimum untuk sekali bakar kerana haba tahan lama.



Arang Balak
lebih aroma kayu,

lebih jimat dan murah,

tahan dari kayu2 lain,

tahan lama, api yang sekata,

mudah digunakan dan ringan daripada bakau.



Kekurangan ( disadvantages )

Arang Bakau~ lebih mahal, lambat untuk membara dan memulakan api, berat, api dan kepanasan perlu dikawal rapi, bekalan terhad,

Arang Balak~ sedikit berabu dan berasap( tapi lebih baik dari jenis kayu lain selain bakau dan jenis kompress) , perlukan pengudaran yang baik ( kipas angin ), abu perlu dikawal dan diselenggara pastika ada tempat abu turun, amat tidak sesuai untuk pembakaran cepat seperti satay, otak2.



PROMOSI ARANG KAYU BALAK DAN KAYU BAKAU SUPERJIMAT



MS_Keluarga Enterprise (SA0232207-U )


HQ : BHP Bukit Naga Klang / Shah Alam


Contact : 018- 3284366


Mr Gaban
Facebook : ArangKayuBalak

lokasi gps 3.004311, 101.507081

Email : ms_keluarga@yahoo.com



Perhatian! CALL dulu sebelum ke lokasi kami.




Senarai


Rating :****

1) Arang Kayu Balak


> Kebaikan - Kurang asap , bara yang tahan lama dan kurang debu.

> Harga - RM5.50 sepaket / RM 50.00 seguni

Lebih Jimat dan sesuai untuk perniaga seperti ayam golek, kambing bakar, burger bakar. BBQ

> Stock : Paket dan Guni

> Berat ; Paket - 2.5-3kg / Guni 30-35kg

> Penjimatan : 50% dari penggunaan arang pasaran.

cth:

jika anda membeli arang sepaket RM8.00 untuk 3 kilo sepaket. Jika anda pakai 30 paket seminggu = RM240



Jika anda guna arang dari kami 30 paket x RM5.5 = RM165 sahaja.Anda jimat : RM 75..ini adalah satu penjimatan besar!!

Note : jika ambil 100 paket keatas kami beri harga borong rm5 sepaket. Lebih penjimatan. !







Rating :*****

2) Arang Kayu Gelam / Bakau


> Kebaikan - Amat kurang asap , bara yang lebih tahan lama, Bara lebih konsisten dan tahan lama serta kurang debu.

>Harga - RM 5.50 sepaket

Lebih Jimat dan sesuai untuk perniaga seperti ayam golek, kambing bakar, burger bakar, satay, tahu bakar,BBQ dan lain lain

> Stock : Paket SAHAJA! tiada Guni

> Berat ; Paket - 2.5-3kg

> Penjimatan 30% - direct kilang.





Kami menyediakan penghantaran 7 hari seminggu dan dengan kos penghantaran yang amat berpatutan.

Jika anda ambil order yang banyak, Free delivery - KL, Selangor.


TERIMA KASIH.

Hubungi kami untuk keterangan lanjut : 018-328 4366


Ribuan Terima Kasih kepada pengguna arang MS_K.

Feedback anda amat kami hargai.





No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.